Kernel 2.4.21 and Milo

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Alexander Stokm » Thu, 26 Jun 2003 11:30:49



Hello All!

Has anyone had any luck booting a 2.4.21 kernel with Milo? I have been
trying on my XL-300 (aka Alcor aka Alpha-XLT) with Milo 2.2-18, but no
dice. It prints out the ###'s while loading the kernel, then hangs.
After loading the kernel Milo normally prints out a few lines of info
before jumping to the kernel, but that does not happen. Everything is
fine with a 2.4.19 kernel.

This makes me think there might be something with Milo. Does anyone
know if there is a later version? I found some source for a 2.4 Milo,
but I do not know what kernel to compile it agains. It does not
compile against 2.4.21.

Thanks! Sander.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Atro Tossavaine » Thu, 26 Jun 2003 19:01:26



> I found some source for a 2.4 Milo,

You did?

I didn't.  Let me know where!  As far as I can see, Stefan Reinauer
has stopped maintaining MILO and 2.2-18 is the last release.

--
Atro Tossavainen (Mr.)               / The Institute of Biotechnology at
Systems Analyst, Techno-Amish &     / the University of Helsinki, Finland,
+358-9-19158939  UNIX Dinosaur     / employs me, but my opinions are my own.
< URL : http : / / www . helsinki . fi / %7E atossava / >

File attachments NOT welcome unless agreed to beforehand.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Alexander Stokm » Fri, 27 Jun 2003 08:30:20


Check out ftp://ftp.suse.com/pub/people/stepan/milo/new


> > I found some source for a 2.4 Milo,

> You did?

> I didn't.  Let me know where!  As far as I can see, Stefan Reinauer
> has stopped maintaining MILO and 2.2-18 is the last release.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Atro Tossavaine » Fri, 27 Jun 2003 19:27:22



> Check out ftp://ftp.suse.com/pub/people/stepan/milo/new

Thanks!

--
Atro Tossavainen (Mr.)               / The Institute of Biotechnology at
Systems Analyst, Techno-Amish &     / the University of Helsinki, Finland,
+358-9-19158939  UNIX Dinosaur     / employs me, but my opinions are my own.
< URL : http : / / www . helsinki . fi / %7E atossava / >

File attachments NOT welcome unless agreed to beforehand.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Carlc Internet Service » Sat, 28 Jun 2003 02:20:04



Quote:> Hello All!

> Has anyone had any luck booting a 2.4.21 kernel with Milo? I have been
> trying on my XL-300 (aka Alcor aka Alpha-XLT) with Milo 2.2-18, but no
> dice. It prints out the ###'s while loading the kernel, then hangs.
> After loading the kernel Milo normally prints out a few lines of info
> before jumping to the kernel, but that does not happen. Everything is
> fine with a 2.4.19 kernel.

I'm using Milo 2.2-17 that was built against 2.2.16-SuSE. I boot fine on
the 2.4.21 kernel on a Debian Linux Alpha box. I also use the same thing
for 2 other Alphas running RedHat V7.1 with home built patches (like
my own MySQL, PHP, etc rebuilt from RedHat SRPMS).

If you need, I can put a copy of my Milo/Linload where you can get at
it....

Carl
--
====================
http://www.carlc.com/

      "Price, Performance, Quality. Choose any two you like."

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Andreas Feldne » Fri, 27 Jun 2003 23:56:44


Hi,


> Has anyone had any luck booting a 2.4.21 kernel with Milo? I have been
> trying on my XL-300 (aka Alcor aka Alpha-XLT) with Milo 2.2-18, but no
> dice. It prints out the ###'s while loading the kernel, then hangs.
> After loading the kernel Milo normally prints out a few lines of info
> before jumping to the kernel, but that does not happen. Everything is
> fine with a 2.4.19 kernel.

Now, that is weird. I also cannot boot a 2.4.20 kernel, but with totally
different symptoms. It seems that the kernel doesn't read any boot
parameters off MILO and then panics after trying to mount some unsuitable
device as root partition. Again, the 2.4.19 kernel works fine; the only
difference in configuration is a "make oldconfig" that didn't come up with
any options that seemed relevant here.

That makes me ask: did anybody manage to run a 2.4.20 kernel yet on alpha?
What's the trick? ;-)

Cheers,
Andreas.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Atro Tossavaine » Sat, 28 Jun 2003 19:11:10



> That makes me ask: did anybody manage to run a 2.4.20 kernel yet on alpha?
> What's the trick? ;-)

I had no problems doing this, but somebody here said it's buggy so
even though I hadn't seen any problems I went back to 2.4.19.

--
Atro Tossavainen (Mr.)               / The Institute of Biotechnology at
Systems Analyst, Techno-Amish &     / the University of Helsinki, Finland,
+358-9-19158939  UNIX Dinosaur     / employs me, but my opinions are my own.
< URL : http : / / www . helsinki . fi / %7E atossava / >

File attachments NOT welcome unless agreed to beforehand.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Alexander Stokm » Sat, 28 Jun 2003 22:09:00



Quote:> I'm using Milo 2.2-17 that was built against 2.2.16-SuSE. I boot fine on
> the 2.4.21 kernel on a Debian Linux Alpha box. I also use the same thing
> for 2 other Alphas running RedHat V7.1 with home built patches (like
> my own MySQL, PHP, etc rebuilt from RedHat SRPMS).

Is this also on XL-300's? Milo's differ per machine type. I'll give it a try.

Sander.

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Jukk » Mon, 30 Jun 2003 19:39:16



> Hello All!

> Has anyone had any luck booting a 2.4.21 kernel with Milo? I have been
> trying on my XL-300 (aka Alcor aka Alpha-XLT) with Milo 2.2-18, but no
> dice. It prints out the ###'s while loading the kernel, then hangs.
> After loading the kernel Milo normally prints out a few lines of info
> before jumping to the kernel, but that does not happen. Everything is
> fine with a 2.4.19 kernel.

No problems here. Running Milo 2.2-18 (binary from:
http://www.suse.de/~stepan/) and kernel 2.4.21 on Miata.
BTW: you didn't set "CONFIG_ALPHA_SRM=y" in your kernel config, did you?

-Jukka

 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Jukk » Tue, 01 Jul 2003 03:01:35



> Check out ftp://ftp.suse.com/pub/people/stepan/milo/new

Has anyone compiled this succesfully?
 
 
 

Kernel 2.4.21 and Milo

Post by Alexander Stokm » Tue, 08 Jul 2003 01:28:53



> > Has anyone had any luck booting a 2.4.21 kernel with Milo? I have been
> > trying on my XL-300 (aka Alcor aka Alpha-XLT) with Milo 2.2-18, but no
> > dice. It prints out the ###'s while loading the kernel, then hangs.
> > After loading the kernel Milo normally prints out a few lines of info
> > before jumping to the kernel, but that does not happen. Everything is
> > fine with a 2.4.19 kernel.

Found it! The entry point was changed from 0x0810000 to 0x1010000,
which in itself was change from the original 0x0310000. Answering Yes
to CONFIG_ALPHA_LEGACY_START_ADDRESS does the trick. Interestingly,
Milo can handle the 0x0810000 entry point of my 2.4.19 kernel, but not
the 0x1010000 of mu 2.4.21 kernel.

Thanks all! Sander.