IDE-SCSI module corrupts further module loading on 2.5.50

IDE-SCSI module corrupts further module loading on 2.5.50

Post by Mohamed El Ayout » Fri, 29 Nov 2002 10:00:13



Problem:

When IDE-SCSI is compiled as a module, loading the module corrupts
further module loading in 2 situations:

1. On a freshly booted kernel, if IDE-SCSI is loaded first, it loads
successfully, my cdroms appear under /dev/scsi and to unload
successfully I have to rmmod 0x21. Then any further attempts to load
other modules cause the console to fail with a "Segmentation fault" at
first, then just hangs and leaves a stale process that needs a restart
to get rid off.

dmesg's output for this situation:

ERROR: SCSI host `ide-scsi' has no error handling
ERROR: This is not a safe way to run your SCSI host
ERROR: The error handling must be added to this driver
Call Trace:
[<c02241ae>] scsi_register+0x7a/0x30c
[<c022446f>] scsi_register_host+0x2f/0xc4
[<c01240af>] sys_init_module+0xbf/0x18c
[<c010893b>] syscall_call+0x7/0xb

scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
  Vendor: SAMSUNG   Model: DVD-ROM SD-612    Rev: 0.5
  Type:   CD-ROM                             ANSI SCSI revision: 02
  Vendor: LG        Model: CD-RW CED-8080B   Rev: 1.07
  Type:   CD-ROM                             ANSI SCSI revision: 02
scsi scan: host 0 channel 0 id 1 lun 0 identifier too long, length 60,
max 50. D                            
evice might be improperly identified.
scsi : 0 hosts left.
end_request: I/O error, dev hdd, sector 0
end_request: I/O error, dev hdd, sector 0
hdd: ATAPI 32X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, DMA
Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
hdc: ATAPI 32X DVD-ROM drive, 512kB Cache, UDMA(33)
end_request: I/O error, dev hdc, sector 0
Unable to handle kernel paging request at virtual address e08ad4c0
printing eip:
c01a3ee5
*pde = 0156c067
*pte = 00000000
Oops: 0002
CPU:    0
EIP:    0060:[<c01a3ee5>]    Not tainted
EFLAGS: 00010246
EIP is at kobject_add+0x75/0xbc
eax: e08c9240   ebx: e08c922c   ecx: e08ad4c0   edx: c032ae7c
esi: c032ae54   edi: 00000000   ebp: c032ae84   esp: d3d7bf38
ds: 0068   es: 0068   ss: 0068
Process modprobe (pid: 1554, threadinfo=d3d7a000 task=d3d79980)
Stack: c032ae00 e08c922c e08c923c e08c920c c01a3f42 e08c922c e08c922c
c032ae00
       e08cbeb4 c01ea092 e08c922c c0424448 e08c91c0 d3d7bfa0 e08c920c
c0424448
       e08c922c c032ae34 c01ea43c e08c920c c021bd55 e08c920c d3d7a000
e08a6000
Call Trace:
[<c01a3f42>] kobject_register+0x16/0x34
[<c01ea092>] bus_add_driver+0x66/0xb4
[<c01ea43c>] driver_register+0x34/0x38
[<c021bd55>] ide_register_driver+0xf9/0x104
[<c01240af>] sys_init_module+0xbf/0x18c
[<c010893b>] syscall_call+0x7/0xb

Code: 89 01 56 e8 ff 00 00 00 89 43 1c 83 c4 04 89 e8 ba ff ff 00

2. On a freshly booted kernel, any modules other than IDE-SCSI, like
IDE-CD load and unload successfully. Then, if I try to load the IDE-SCSI
module it fails to the with a "Segmentation fault" at first, then just
hangs and leaves a stale process that needs a restart to get rid off.

dmesg's output for this situation:

Unable to handle kernel paging request at virtual address e08c9240
printing eip:
c01a3ee5
*pde = 0156c067
*pte = 00000000
Oops: 0002
CPU:    0
EIP:    0060:[<c01a3ee5>]    Not tainted
EFLAGS: 00010246
EIP is at kobject_add+0x75/0xbc
eax: e08bb4c0   ebx: e08bb4ac   ecx: e08c9240   edx: c032ae7c
esi: c032ae54   edi: 00000000   ebp: c032ae84   esp: d0fa3f38
ds: 0068   es: 0068   ss: 0068
Process modprobe (pid: 1609, threadinfo=d0fa2000 task=d0f31880)
Stack: c032ae00 e08bb4ac e08bb4bc e08bb48c c01a3f42 e08bb4ac e08bb4ac
c032ae00
       e08bba03 c01ea092 e08bb4ac c0424448 e08bb440 d0fa3fa0 e08bb48c
c0424448
       e08bb4ac c032ae34 c01ea43c e08bb48c c021bd55 e08bb48c d0fa2000
e08a6000
Call Trace:
[<c01a3f42>] kobject_register+0x16/0x34
[<c01ea092>] bus_add_driver+0x66/0xb4
[<c01ea43c>] driver_register+0x34/0x38
[<c021bd55>] ide_register_driver+0xf9/0x104
[<c01240af>] sys_init_module+0xbf/0x18c
[<c010893b>] syscall_call+0x7/0xb

Code: 89 01 56 e8 ff 00 00 00 89 43 1c 83 c4 04 89 e8 ba ff ff 00

I experienced this on 2.5.48,49,50, and I dont know if it occurs on
2.5.47 or earlier.

I'm using rusty's mod utils 8.

I'm on a Pentium 3 with gcc-2.95.3.

I will gladly send anybody my .config, whole dmesg output and lspci -vvv
if needed and so as to avoid bloating everybody's mailboxes.

Mohamed
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

IDE-SCSI module corrupts further module loading on 2.5.50

Post by Zwane Mwaikamb » Fri, 29 Nov 2002 10:10:07



> end_request: I/O error, dev hdd, sector 0
> end_request: I/O error, dev hdd, sector 0
> hdd: ATAPI 32X CD-ROM CD-R/RW drive, 2048kB Cache, DMA
> Uniform CD-ROM driver Revision: 3.12
> hdc: ATAPI 32X DVD-ROM drive, 512kB Cache, UDMA(33)
> end_request: I/O error, dev hdc, sector 0

Which IDE chipset do you have?

        Zwane
--
function.linuxpower.ca
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

IDE-SCSI module corrupts further module loading on 2.5.50

Post by Mohamed El Ayout » Fri, 29 Nov 2002 18:40:13


I have an Intel i815.

Mohamed
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

IDE-SCSI module corrupts further module loading on 2.5.50

Post by Zwane Mwaikamb » Fri, 29 Nov 2002 21:20:04



> I have an Intel i815.

Thank you, i'm just trying to collect information for a pending bug.

Cheers,
        Zwane
--
function.linuxpower.ca
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

1. help loading modules with 2.5.50

Hi!

how could automatic system module loading be made with the latest
kernel? with 2.4 kernels, everything works fine, with 2.5, I have
installed the modules, but there's no modules.dep file, and not even my
network card module is loaded. Should I install some additional
software? My modutils version is 2.4.21. Thx.

Paco
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

2. Need help with 4mm DAT Archive Python

3. module loading 2.5.50 + nvidia patch

4. ACL File Permissions

5. ide-scsi compile error in 2.5.50-mm1

6. help needed. lost files /bin/su /usr/sbin/halt and /usr/vmsys/HELP/exit

7. [2.5.50] kallsyms dies badly with module

8. Kicker Panel restart -> refresh

9. Error in "make modules" with Kernel 2.5.50

10. 2.5.50 and modules.dep

11. 2.5.50 conglomerate module fixes patch

12. [2.5.50][PnP]: Issue with SBAWE32 Gameport and Serial port & IDE controller conflict

13. More progress on loading 2.5.50