VFS: Unable to mount root fs on 08:06 - 2.4.19-pre6

VFS: Unable to mount root fs on 08:06 - 2.4.19-pre6

Post by rwh.. » Fri, 12 Apr 2002 23:10:10



This machine worked with 2.4.19-pre5.  2.4.19-pre6 has
worked on another machine (entirely different hardware).

Boot message:
NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
VFS: Cannot open root device "806" or 08:06
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:06

Lilo has this entry for all kernels:
root=/dev/sda6

2.4.19-pre6-aa1 gives same error.

Did "make oldconfig" from previously working .config.
This is the difference between the two configs.


< CONFIG_NETLINK=y
< CONFIG_RTNETLINK=y

Quote:> CONFIG_RAMFS=y

This is the whole (non-booting) config:
CONFIG_X86=y
CONFIG_ISA=y
CONFIG_UID16=y
CONFIG_EXPERIMENTAL=y
CONFIG_MPENTIUMIII=y
CONFIG_X86_WP_WORKS_OK=y
CONFIG_X86_INVLPG=y
CONFIG_X86_CMPXCHG=y
CONFIG_X86_XADD=y
CONFIG_X86_BSWAP=y
CONFIG_X86_POPAD_OK=y
CONFIG_RWSEM_XCHGADD_ALGORITHM=y
CONFIG_X86_L1_CACHE_SHIFT=5
CONFIG_X86_TSC=y
CONFIG_X86_GOOD_APIC=y
CONFIG_X86_PGE=y
CONFIG_X86_USE_PPRO_CHECKSUM=y
CONFIG_MICROCODE=y
CONFIG_X86_MSR=y
CONFIG_X86_CPUID=y
CONFIG_HIGHMEM64G=y
CONFIG_HIGHMEM=y
CONFIG_X86_PAE=y
CONFIG_MTRR=y
CONFIG_SMP=y
CONFIG_HAVE_DEC_LOCK=y
CONFIG_NET=y
CONFIG_X86_IO_APIC=y
CONFIG_X86_LOCAL_APIC=y
CONFIG_PCI=y
CONFIG_PCI_GOANY=y
CONFIG_PCI_BIOS=y
CONFIG_PCI_DIRECT=y
CONFIG_SYSVIPC=y
CONFIG_BSD_PROCESS_ACCT=y
CONFIG_SYSCTL=y
CONFIG_KCORE_ELF=y
CONFIG_BINFMT_AOUT=y
CONFIG_BINFMT_ELF=y
CONFIG_BINFMT_MISC=y
CONFIG_BLK_DEV_FD=y
CONFIG_BLK_DEV_DAC960=y
CONFIG_BLK_DEV_LOOP=y
CONFIG_BLK_DEV_NBD=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM=y
CONFIG_BLK_DEV_RAM_SIZE=4096
CONFIG_BLK_DEV_INITRD=y
CONFIG_PACKET=y
CONFIG_NETLINK_DEV=y
CONFIG_FILTER=y
CONFIG_UNIX=y
CONFIG_INET=y
CONFIG_IP_MULTICAST=y
CONFIG_IP_PNP=y
CONFIG_IP_PNP_DHCP=y
CONFIG_NET_IPIP=y
CONFIG_NET_IPGRE=y
CONFIG_NET_IPGRE_BROADCAST=y
CONFIG_ARPD=y
CONFIG_SYN_COOKIES=y
CONFIG_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDE=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDISK=y
CONFIG_BLK_DEV_IDECD=y
CONFIG_BLK_DEV_IDESCSI=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEPCI=y
CONFIG_BLK_DEV_ATARAID=y
CONFIG_SCSI=y
CONFIG_BLK_DEV_SD=y
CONFIG_SD_EXTRA_DEVS=40
CONFIG_CHR_DEV_ST=y
CONFIG_BLK_DEV_SR=y
CONFIG_BLK_DEV_SR_VENDOR=y
CONFIG_SR_EXTRA_DEVS=2
CONFIG_CHR_DEV_SG=y
CONFIG_SCSI_MULTI_LUN=y
CONFIG_SCSI_CONSTANTS=y
CONFIG_SCSI_AIC7XXX_OLD=y
CONFIG_AIC7XXX_OLD_CMDS_PER_DEVICE=8
CONFIG_SCSI_MEGARAID=y
CONFIG_SCSI_IPS=y
CONFIG_SCSI_SYM53C8XX=y
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_DEFAULT_TAGS=4
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_MAX_TAGS=32
CONFIG_SCSI_NCR53C8XX_SYNC=20
CONFIG_SCSI_QLOGIC_ISP=y
CONFIG_SCSI_QLOGIC_FC=y
CONFIG_SCSI_SYM53C416=y
CONFIG_NETDEVICES=y
CONFIG_DUMMY=y
CONFIG_NET_ETHERNET=y
CONFIG_LANCE=y
CONFIG_NET_PCI=y
CONFIG_EEPRO100=y
CONFIG_ACENIC=y
CONFIG_SK98LIN=y
CONFIG_VT=y
CONFIG_VT_CONSOLE=y
CONFIG_SERIAL=y
CONFIG_SERIAL_CONSOLE=y
CONFIG_UNIX98_PTYS=y
CONFIG_UNIX98_PTY_COUNT=256
CONFIG_MOUSE=y
CONFIG_PSMOUSE=y
CONFIG_NVRAM=y
CONFIG_RTC=y
CONFIG_QUOTA=y
CONFIG_AUTOFS_FS=y
CONFIG_EXT3_FS=y
CONFIG_JBD=y
CONFIG_FAT_FS=y
CONFIG_MSDOS_FS=y
CONFIG_VFAT_FS=y
CONFIG_RAMFS=y
CONFIG_ISO9660_FS=y
CONFIG_JOLIET=y
CONFIG_PROC_FS=y
CONFIG_DEVPTS_FS=y
CONFIG_EXT2_FS=y
CONFIG_NFS_FS=y
CONFIG_ROOT_NFS=y
CONFIG_SUNRPC=y
CONFIG_LOCKD=y
CONFIG_MSDOS_PARTITION=y
CONFIG_NLS=y
CONFIG_NLS_DEFAULT="cp437"
CONFIG_NLS_CODEPAGE_437=y
CONFIG_NLS_CODEPAGE_850=y
CONFIG_NLS_CODEPAGE_852=y
CONFIG_NLS_ISO8859_1=y
CONFIG_VGA_CONSOLE=y
CONFIG_DEBUG_KERNEL=y
CONFIG_MAGIC_SYSRQ=y

lspci:
00:00.0 Host bridge: ServerWorks CNB20HE Host Bridge (rev 21)
00:00.1 Host bridge: ServerWorks CNB20HE Host Bridge (rev 01)
00:00.2 Host bridge: ServerWorks: Unknown device 0006
00:00.3 Host bridge: ServerWorks: Unknown device 0006
00:01.0 SCSI storage controller: Adaptec AIC-7880U (rev 02)
00:04.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82557 [Ethernet Pro 100] (rev 08)
00:0c.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc 3D Rage IIC 215IIC [Mach64 GT IIC] (rev 7a)
00:0f.0 ISA bridge: ServerWorks OSB4 South Bridge (rev 50)
00:0f.1 IDE interface: ServerWorks OSB4 IDE Controller
00:0f.2 USB Controller: ServerWorks OSB4/CSB5 OHCI USB Controller (rev 04)
01:05.0 PCI Hot-plug controller: Compaq Computer Corporation PCI Hotplug Controller (rev 11)
01:06.0 SCSI storage controller: Adaptec 7899P (rev 01)
01:06.1 SCSI storage controller: Adaptec 7899P (rev 01)
01:08.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82557 [Ethernet Pro 100] (rev 08)
01:09.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82557 [Ethernet Pro 100] (rev 08)
01:0a.0 Ethernet controller: Netgear GA620 (rev 01)
01:0b.0 Ethernet controller: Netgear GA620 (rev 01)
07:07.0 PCI Hot-plug controller: Compaq Computer Corporation PCI Hotplug Controller (rev 11)
07:0e.0 PCI bridge: Digital Equipment Corporation DECchip 21154 (rev 05)
09:04.0 SCSI storage controller: QLogic Corp. QLA2200 (rev 05)
09:05.0 SCSI storage controller: QLogic Corp. QLA2200 (rev 05)

Any suggestions apprecitated.

--
Randy Hron

-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

VFS: Unable to mount root fs on 08:06 - 2.4.19-pre6

Post by Volusp » Sat, 13 Apr 2002 16:30:12



Quote:> This machine worked with 2.4.19-pre5.  2.4.19-pre6 has
> worked on another machine (entirely different hardware).

> Boot message:
> NET4: Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0.
> VFS: Cannot open root device "806" or 08:06
> Please append a correct "root=" boot option
> Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:06

I had the exact same problem (but much different hardware) with the 2.5.6-pre3 kernel. See:

http://marc.theaimsgroup.com/?l=linux-kernel&m=101548222601049&w=2

It seemed to be preemptive related, but since successive kernels in the 2.5 series worked, I figured they'd fixed things. Now you crash in 2.4 without preempt... Not being a programmer, I'd try CONFIG_SMP=n just to change the playing field (and then prod Alexander Viro ;-)

Regards,
Mats Johannesson
-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

VFS: Unable to mount root fs on 08:06 - 2.4.19-pre6

Post by rwh.. » Sat, 13 Apr 2002 21:40:08


Quote:> > Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:06
> I had the exact same problem (but much different hardware) with the 2.5.6-pre3 kernel. See:

> http://marc.theaimsgroup.com/?l=linux-kernel&m=101548222601049&w=2

> I'd try CONFIG_SMP=n just to change the playing field

Thanks for the input.  
With CONFIG_SMP=n, CONFIG_HIGHMEM4G=y (instead of 64G),
and the printk from that thread it boots with:

megaraid: v1.18 (Release Date: Thu Oct 11 15:02:53 EDT 2001)
megaraid: no BIOS enabled.
scsi5 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
Attached scsi generic sg2 at scsi0, channel 0, id 6, lun 0,  type 3
..
mount had returned -6
ext3
VFS: Cannot open root device "806" or 08:06
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs on 08:06

--
Randy Hron

-
To unsubscribe from this list: send the line "unsubscribe linux-kernel" in

More majordomo info at  http://vger.kernel.org/majordomo-info.html
Please read the FAQ at  http://www.tux.org/lkml/

 
 
 

1. Kernel Panic: VFS: can not mount root device at 08:06

Hi All, I am having a hell of a time trying to get my new kernel booting,
everything I try it is coming up with this:

Kernel Panic: VFS: unable to mount root at device 08:06
or something similar to that!

the above message appears shortly after my scsi host is detected and then it
promptly stops! I am getting frustated with this, can anyone
help???

I am running Linux 2.0.0
        with a 1 gig SCSI HD (adaptec 1542 is my controller)
        all scsi support is *Built-In* to the Kernel
        with the adaptec 1542 low level driver built-in as well
        plus generic SCSI HD support built in as well.
        I also have no CD or any IDE devices!
        Also SCSI verbose error messaging.
        I also have TCP/IP built in with IPX and builtin NE2000 ethernet
        Lilo is installed in the MBR
        with the READ-ONLY option.

if anyone can help can you please send some email to:


Cheers!

Andrew!
--------
Proud user of Linux and Fan of Linus Torvald

2. kstat no results

3. Kernel panic 2.4.19-pre6 AND 2.4.19-pre5-ac3 - More info - ksymoops

4. mplayer gives "broken frames" on some mp3s

5. kernel panic upon boot ; cannot mount root VFS ; 2.4.19

6. sparc 5

7. unable to stop /dev/md1 where root is mounted on 2.4.19.SuSE-246

8. Wine and Europa Universalis and DirectX

9. Kernel panic:VFS:Unable to mount root fs on 0:1:00

10. If you see "VFS : Unable to mount root fs...", check this out.

11. Kernel panic: VFS: Unable to mount root fs...

12. VFS: Unable to mount root fs on 08:02

13. Kernel Panick: VFS: Unable to mount root fs on 03:02