ATAPI/Mitsumi CD-ROM 4x Problem...

ATAPI/Mitsumi CD-ROM 4x Problem...

Post by Kueh, Anthon » Wed, 25 Jan 1995 17:11:01



I set up my CD-ROM drivers for a Mitsumi ATAPI Cd-Rom drive. However, the
Linux system doesn't want to mount it.. and an error comes back during
kernel boot up when it loads /dev/mcd driver.. the message says "/dev/mcd
is not a block driver" or something like that.. Anyone got any
suggestions? Please e-mail me back..

*********
    *    ****   **   *  *   *
    *   *    *  * *  *   * *
    *   *    *  *  * *    *
    *    ****   *   **    *

"Carpe Diem - Seize the day and life everyday to
its fullest, without regrets." - T. Kueh

 
 
 

ATAPI/Mitsumi CD-ROM 4x Problem...

Post by Barney Adam » Thu, 09 Feb 1995 14:06:53


I have a similar problem with my ATAPI IDE CD-Rom. I've tried
the
nec 260 boot image and it gives no indication other than I
can'nt
get it to boot

Any Help?

 
 
 

ATAPI/Mitsumi CD-ROM 4x Problem...

Post by tiram-reg » Thu, 09 Feb 1995 11:03:21


ignor please.
 
 
 

ATAPI/Mitsumi CD-ROM 4x Problem...

Post by Alan G. Yod » Fri, 10 Feb 1995 05:27:04


I got the 1.1.88 kernel and compiled it.  After that, all I had to
do two not-toally-obvious things to get my Mitsumi ATAPI 4x CD-ROM to work.

1.  Run the script that README.ide told me about.  This script creates
    the /dev/hdc* and /dev/hdd* special files that the extended IDE
    interface wants to talk to.
2.  Make sure that a CD was in the drive.

After this, everything was groovy.

---------------------------------------------------------------------------

 Dept. of Computer Science and Engineering       http://www.nd.edu/~ayoder
 384 Fitzpatrick                                 +1 219 631 5772 or 5273
 Notre Dame, IN  46556                           +1 219 631 9260 dept. fax
---------------------------------------------------------------------------

 
 
 

ATAPI/Mitsumi CD-ROM 4x Problem...

Post by o.ban.. » Sat, 11 Feb 1995 05:30:00


Hallo Alan !


08.02.95 um 20:27 das folgende
f|rs Brett /COMP/OS/LINUX/HELP erstellt:

Quote:> I got the 1.1.88 kernel and compiled it.  After that, all I had to
> do two not-toally-obvious things to get my Mitsumi ATAPI 4x CD-ROM to
> work.

> 1.  Run the script that README.ide told me about.  This script
> creates     the /dev/hdc* and /dev/hdd* special files that the
> extended IDE     interface wants to talk to.
> 2.  Make sure that a CD was in the drive.

> After this, everything was groovy.

Where can I get the 1.1.88 kernel ??????? !!!!!!!!!!!!!!

Please help.......!

ThanX,
   Oliver

---------------------------------------------
- Oliver Bandel,  12105 Berlin              -
-                                           -

- Tel.:  (030) 753 36 81                    -
---------------------------------------------

 
 
 

1. 1.1.81 and Mitsumi 4X IDE (ATAPI) CD-ROM problems

I'm having problems getting Linux 1.1.81 to successfully recognize my
Mitsumi 4X IDE (ATAPI) CD-ROM drive.  The drive works fine under DOS
and Windows.

I've read the README.ide in the drivers/block directory.  I've added the
'append "hdc=cdrom"' line to /etc/lilo.conf (and reinstalled lilo).

Here are some excerpts from the /var/adm/messages file:

-------------------------
Jan 18 04:00:43 helix kernel: ide1: hdc: cdrom
.
.
.
Jan 18 04:00:43 helix kernel: hdc: no response
Jan 18 04:00:43 helix kernel: hdc: ATAPI cdrom (?)
Jan 18 04:00:43 helix kernel: ide1: secondary interface on irq 15
Jan 18 04:00:43 helix kernel: ide0: primary interface on irq 14
-------------------------

If I attempt to mount a CD-ROM the machine hangs for a while
(I can switch virtual consoles but cannot type).  If I hit
control-C the 'mount' attempt finally fails (after a minute
or so) and then I can type again.

If I boot DOS first (which loads the DOS IDE driver for the
enhanced IDE card and for the CD-ROM drive) and then do a
warm reboot into Linux, Linux recognizes the CD-ROM drive
and the drive mounts and works fine.

Here is what /var/adm/messages says in that case:

----------------------------------
Jan 18 03:52:25 helix kernel: hdc: FX400_02, ATAPI, CDROM drive
----------------------------------

If I use Linux 1.1.75 with the ide patch applied (and warm boot
to Linux from DOS), here is what /var/adm/messages says:

Jan 18 02:53:50 helix kernel: hdc: XF04_020, ATAPI, CDROM drive

The drive works fine in this case too.

Any ideas on what could be the problem?

Is it more likely a problem with the drive or with the PCI EIDE
card?  I recently helped someone setup up Linux 1.1.75 with IDE
patches and a Mitsumi 4X IDE ATAPI drive on a ZEOS Pantera and
had none of the above-described problems.

My machine has an ASUS P5-90 PCI motherboard.  The EIDE card I'm
using is called "S1363-004 PCI Local Bus Enhanced IDE & Multi
I/O Controller".
--

               World Wide Web: http://www.compbio.caltech.edu/~garnett
"If private encryption is outlawed, then only criminals will have access to
  secure communications."

2. Linux + Printers = Bad Mix, NT is better !

3. Problem with Mitsumi ATAPI 4x CD-ROM

4. Can't get doom running in X

5. Toshiba 4x v. Mitsumi 4x CD-ROM

6. Summary: Pls help: Classless support on Linux ?

7. Problems with Mitsumi 4x CD-ROM

8. comp.os.linux.help

9. Mitsumi 4x and cd-rom install problem

10. Mitsumi IDE ATAPI CD-ROM problems (still)

11. Mitsumi ATAPI IDE CD-rom drive installation problem

12. UNRECOGNIZED 4X MITSUMI CD-ROM DURING SETUP

13. Acer vs. Mitsumi 4X CD-ROM, which to buy?