ATI Rage 3D IIC Video card Setup

ATI Rage 3D IIC Video card Setup

Post by Iain McCro » Thu, 01 Oct 1998 04:00:00



We got some New Linux PC's (Viglen PC 333Mhz) running Redhat 5.1, with ATI Rage 3D Video cards
about 3 months ago, I set these up and the video worked fine.  We got some more PC's
(Viglen Genie 11, 300MHz) with the same spec of video cards, so I was told but these did not show
the video setup properly, it turned out the video cards were a slightly different chip spec, the
older ones were :-
ATI Rage 3D II - chip id 0x4742
the newer ones :-
ATI Rage 3D IIC - chip id 0x475a (which won't work with XF86_Mach64 I am told).

Thanx to `Marc Aurele La France`, I was able to get a setup for all my PC's which works for the
newer chip, here is the relevant parts from /etc/XF86Config, using the XF86_Mach64 driver from
XFree86 (latest I have is 3.3.2.3-18 from RedHat) :-

Section "Monitor"

    Identifier  "Viglen ENVY 17DS"
    VendorName  "Viglen"
    ModelName   "ENVY 17DS"
    HorizSync   30-70
    VertRefresh 50-120
    BandWidth 135
    Modeline "1024x768"    75    1024 1048 1184 1330   768  771  777  806
#    ModeLine "1280x1024"  110    1280 1328 1512 1712  1024 1025 1028 1054

EndSection

Section "Device"
    Identifier  "ATI Mach64 3D RAGE II"
    VendorName  "ATI"
    BoardName   "RAGE II"
    VideoRam    4096
    DacSpeed 135
    ChipId 0x4742
    Option "no_pixmap_cache"
    Option "power_saver"
EndSection

Section "Screen"
    Driver      "accel"
    Device      "ATI Mach64 3D RAGE II"
    Monitor     "Viglen ENVY 17DS"
    Subsection "Display"
        Depth       8
        Modes       "1024x768"
        ViewPort    0 0
    EndSubsection
EndSection

I've got the higher resolution commented out because the text in the xterms get too small, I know
I could make this larger, but I am not setting up every users personal preferences.

Hope this posting benefits anyone out there struggling with these new video cards the way I have.