ASUS A7V8X-X , ALSA and VIA-82xx : codec 0 is not valid [0x87e5370]

ASUS A7V8X-X , ALSA and VIA-82xx : codec 0 is not valid [0x87e5370]

Post by Dominic Gene » Fri, 24 Sep 2004 23:17:19



Hi !

I have an ASUS A7V8X-X motherboard and I am trying to configure my
sound module. I tryed with Alsa v. 0.9.6, 0.9.7c, 1.0.6 and 1.0.7rc1
and I always have the following problem. Typing :
   $ modprobe snd-via82xx
Gives the following message repeated 4 times :
   "codec 0 is not valid [0x87e5370]"

I am using DEVFS (because I am using Crux distribution)

Looking into "via82xx.c", I guess it's related to the ac97 module.

Any suggestions ?

Thanks a lot in advance.

Dominic

 
 
 

ASUS A7V8X-X , ALSA and VIA-82xx : codec 0 is not valid [0x87e5370]

Post by Steffen Klu » Sat, 25 Sep 2004 10:30:12




>I have an ASUS A7V8X-X motherboard and I am trying to configure my
>sound module. I tryed with Alsa v. 0.9.6, 0.9.7c, 1.0.6 and 1.0.7rc1
>and I always have the following problem. Typing :
>   $ modprobe snd-via82xx
>Gives the following message repeated 4 times :
>   "codec 0 is not valid [0x87e5370]"

Why are you trying to load this module? The A7V8X-X has an AC97
compatible sound chip.

With mine, using FC2 and Alsa 1.06, these modules get pulled in
(auto-detected):

snd
snd_seq_device
snd_rawmidi
snd_mpu401_uart
snd_page_alloc
snd_timer
snd_pcm
snd_ac97_codec (!)
snd_intel8x0
snd_mixer_oss

Hope this helps
Steffen.

 
 
 

ASUS A7V8X-X , ALSA and VIA-82xx : codec 0 is not valid [0x87e5370]

Post by AlV » Sat, 25 Sep 2004 22:40:25



> Hi !

> I have an ASUS A7V8X-X motherboard and I am trying to configure my
> sound module. I tryed with Alsa v. 0.9.6, 0.9.7c, 1.0.6 and 1.0.7rc1
> and I always have the following problem. Typing :
>    $ modprobe snd-via82xx
> Gives the following message repeated 4 times :
>    "codec 0 is not valid [0x87e5370]"

On my Asus A7V8X-X it gives the same message but works anyway....

So I have taken the view of ignoring this message altogether :o)

Quote:> I am using DEVFS (because I am using Crux distribution)

I am not using DevFS (I am using Slackware)

Quote:> Looking into "via82xx.c", I guess it's related to the ac97 module.

> Any suggestions ?

Ignore it. ;o)