1.1.81 and Mitsumi 4X IDE (ATAPI) CD-ROM problems

1.1.81 and Mitsumi 4X IDE (ATAPI) CD-ROM problems

Post by John Garne » Thu, 19 Jan 1995 21:33:37



I'm having problems getting Linux 1.1.81 to successfully recognize my
Mitsumi 4X IDE (ATAPI) CD-ROM drive.  The drive works fine under DOS
and Windows.

I've read the README.ide in the drivers/block directory.  I've added the
'append "hdc=cdrom"' line to /etc/lilo.conf (and reinstalled lilo).

Here are some excerpts from the /var/adm/messages file:

-------------------------
Jan 18 04:00:43 helix kernel: ide1: hdc: cdrom
.
.
.
Jan 18 04:00:43 helix kernel: hdc: no response
Jan 18 04:00:43 helix kernel: hdc: ATAPI cdrom (?)
Jan 18 04:00:43 helix kernel: ide1: secondary interface on irq 15
Jan 18 04:00:43 helix kernel: ide0: primary interface on irq 14
-------------------------

If I attempt to mount a CD-ROM the machine hangs for a while
(I can switch virtual consoles but cannot type).  If I hit
control-C the 'mount' attempt finally fails (after a minute
or so) and then I can type again.

If I boot DOS first (which loads the DOS IDE driver for the
enhanced IDE card and for the CD-ROM drive) and then do a
warm reboot into Linux, Linux recognizes the CD-ROM drive
and the drive mounts and works fine.

Here is what /var/adm/messages says in that case:

----------------------------------
Jan 18 03:52:25 helix kernel: hdc: FX400_02, ATAPI, CDROM drive
----------------------------------

If I use Linux 1.1.75 with the ide patch applied (and warm boot
to Linux from DOS), here is what /var/adm/messages says:

Jan 18 02:53:50 helix kernel: hdc: XF04_020, ATAPI, CDROM drive

The drive works fine in this case too.

Any ideas on what could be the problem?

Is it more likely a problem with the drive or with the PCI EIDE
card?  I recently helped someone setup up Linux 1.1.75 with IDE
patches and a Mitsumi 4X IDE ATAPI drive on a ZEOS Pantera and
had none of the above-described problems.

My machine has an ASUS P5-90 PCI motherboard.  The EIDE card I'm
using is called "S1363-004 PCI Local Bus Enhanced IDE & Multi
I/O Controller".
--

               World Wide Web: http://www.compbio.caltech.edu/~garnett
"If private encryption is outlawed, then only criminals will have access to
  secure communications."

 
 
 

1.1.81 and Mitsumi 4X IDE (ATAPI) CD-ROM problems

Post by Ralph Metzl » Wed, 25 Jan 1995 23:07:18


I am experiencing a similar kind of problem with my Mitsumi FX400.

Kernel 1.75 with ide-patches worked fine, but 1.81 and 1.83 just hang
when I try to mount
the cd.
But contrary to your problems, the kernel always recognizes the Mitsumi
as an ATAPI CDROM drive at /hdc. It just will not mount.
I didn't try the trick with warm booting from DOS yet.

I am using an ASUS motherboard with onboard enhanced IDE controller.

Ralph

--

------------------------------------------------------------

Institute of Theoretical physics
Cologne, Germany
============================================================