Help: XFree86, ATI Mach64 PCI (newer model)

Help: XFree86, ATI Mach64 PCI (newer model)

Post by FO/SST/P3-Dat » Thu, 01 Aug 1996 04:00:00



I thought this wouldnt work.....

This is the only linux-newsgroup available to me, so forgive me
for posting help here :)

PROBLEM:
Im trying to get X running on another server than vga16!
There aint room for much on the screen now...

I'm running Slackware 3.0 with 1.3.20 kernel with X ver 1.2.13
on an ACER p75 PCI.

XF86_Mach64(old) hangs on startup
ramdac unknown
Clockchip: Bedrock
It really hangs - screen locks in some weird modus - and stays there.

XF86_Mach64(E) - the same

So I tried XF86_SVGA(E):
Output:

ATI 264CT graphics controller detected
Chip type 0053 (CT), class 0, revision 0x9.
Sparse I/O base is 0x02ec
ATI Mack64 video adapter detected.
Internal RAMDAC (subtype 0) detected.
Unknown clock generator detected

- there is nothing on the screen,
and clocks=75.0 - just one clock.

After putting in some clocks in XF86Config, there was something on the
screen!!!!!!!!

The upper 1/3 appeared normal, the bottom was random noise...
Black with cute-colored speckles..

There was an obvious banking problem - or something like that,
when pulling down a menu - it appeared in bits and pieces all over the
upper 1/3......

I pulled out the card: here are whats on the parts:

One big chip: ATI Mach 64 215CT22200
Smaller one : PCI Mach64 113-32103-103 (c)1995 (in socket)
Then 2MB of memory.
A jumper, JU7, REL I/O in pos DISABLE
Another , JU4, ENA INT, not set.

DOES ANYONE HAVE ANY SIMILAR EXPERIENCES!!

CAN THIS BE FIXED???

Plz help ......

Morten

 
 
 

Help: XFree86, ATI Mach64 PCI (newer model)

Post by Justin Suber » Thu, 01 Aug 1996 04:00:00



> XF86_Mach64(old) hangs on startup
> DOES ANYONE HAVE ANY SIMILAR EXPERIENCES!!
> Morten

I don't know if our experiances are similar but I had no end of trouble
with my ATI Mach 64 card. (Linux 1.2.13 X11R6)

If it is a help I attach the much stripped down XF86Config, which I
finally got working. It only has the one resolution but it may be worth
a try.

----START----
Section "Files"
        RgbPath         "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/"
        FontPath        "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/"
EndSection

Section "Keyboard"
        Protocol        "Standard"
        AutoRepeat      500 5
EndSection

Section "Pointer"
        Protocol        "PS/2"
        Device          "/dev/mouse"
        Emulate3Buttons
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "My Monitor"
        VendorName      "Unknown"
        ModelName       "Unknown"
        HorizSync       31.5 - 64.3
        VertRefresh     50-100
        Modeline        "1024x768" 75 1024 1048 1184 1328 768 771 777
806 -hsync -vsync
EndSection

Section "Device"
        Identifier      "ATI Expression"
        VendorName      "Unknown"
        BoardName       "Unknown"
        Clocks          50.35  56.64  63.00  72.00  40.00  44.90  49.50
50.00
        Clocks          0.00 110.00 126.00 135.00   0.00  80.00  75.00
65.00
        Clocks          25.18  28.32  31.50  36.00  20.00  22.45  24.75
25.00
        Clocks          0.00  55.00  63.00  67.50   0.00  40.00  37.50
32.50
        option          "no_block_write"
EndSection

Section "Screen"
        Driver          "accel"
        Device          "ATI Expression"
        Monitor         "My Monitor"
        Subsection      "Display"
                Depth           16
                Modes           "1024x768"
                ViewPort        0 0
                Virtual         1024 768
        EndSubsection
EndSection
----STOP----

--
Justin Subert, Computer Systems Manager, Commercial Colour Press
http://www.ccpress.co.uk/~jgs


 
 
 

Help: XFree86, ATI Mach64 PCI (newer model)

Post by Lim Peng He » Sun, 04 Aug 1996 04:00:00


You need the 3.1.2E drivers for the ATI Mach64.  Download it from your
nearest ftp site.  Else email me, I'll go and search mine out.

Its got nothing to do with your kernel and PC.


>PROBLEM:
>Im trying to get X running on another server than vga16!
>I'm running Slackware 3.0 with 1.3.20 kernel with X ver 1.2.13
>on an ACER p75 PCI.

>XF86_Mach64(old) hangs on startup
>ramdac unknown
>Clockchip: Bedrock

The ATI Mach64 has a programmable clock chip.  Do not allow Xconfigurator to
autoprobe it.  Simply skip that step and it should be fine.  I had the same
headache a couple of months back till some nice experts here point me to the
3.1.2D driver for Mach64, that expired a while ago and the one I am using
now is the 3.1.2E

Contrary to what some users say, I simply replace just the Mach64 driver
with the 3.1.2E, the rest is still the 3.1.2 distribution from by Red Hat
Linux CD.

I must qualify that I am still very new to Linux and XFree86, any further
comments from experts would be nice.

Regards,           __    ____  __  __  "Discipline is remembering what
P e n g  H e n g, (  )  (_  _)(  \/  )    you want       - D Campbell"
Fax: 65 467 5424   )(__  _)(_  )    (     http://www.np.ac.sg/~lph2/

 
 
 

1. ATI Mach64 PCIQ: ATI Mach64 PCI, Xwindow problems ?



You should install XFree86 3.1.  Its Mono, VGA16 and SVGA servers include
(unaccelerated) support for Mach64's.  For an accelerated server, you'll
have to wait until XFree86 >=3.2.

+----------------------------------+-----------------------------------+
|  Marc Aurele La France           |  work:   1-403-492-9310           |
|  Computing and Network Services  |  fax:    1-403-492-1729           |

|  University of Alberta           +-----------------------------------+
|  Edmonton, Alberta               |                                   |
|  T6G 2H1                         |     Standard disclaimers apply    |
|  CANADA                          |                                   |
+----------------------------------+-----------------------------------+

2. KDE2 final RPMs for RH6.2

3. XFree86 and ATI Mach64 PCI

4. Printing files from LINUX using NT Print Services

5. PCI-based ATI Mach64, does it work with XFree86 3.1.2d?

6. Obsd3.0 install with win+linux's lilo

7. statically linked?

8. Does ATI WinTurbo PCI Mach64 work with XFree86?

9. PCI-based ATI Mach64, does it work with XFree86 3.1.2d?

10. Help needed with XFree86 X Server and ATI Mach64

11. Help!: ATI mach64 and XFree86 3.1

12. Help! problem with ATI-Mach64 and XFree86