PANIC during 2.1 x86 installation

PANIC during 2.1 x86 installation

Post by Morten Tolbo » Wed, 13 Oct 1993 00:24:20



I am installing Solaris 2.1 x86 on a 80486 machine with an Adaptec
AHA-1542B SCSI adapter and a Seagate ST3600 525 MB harddisk. I use a
Toshiba CD-ROM drive for the installation.

When i boot the machine from the floppy i gives me the choise of
installing from Harddisk, Tape, CD-ROM, and net. I select CD-ROM and
the installation starts (there is a rotating character that indicates
something is happening). After approx 20 seconds of rotating I get the
following error message:

PANIC: aha_docmd: adapter won't go IDLE.
Press any key to reboot

I have checked all jumpers and terminators as stated in the
installation manual.

Can anybody tell me what to do?


        System Engineer

    +------------------------------+--------------------------+
    |                              |   Soeren Frichs Vej 42 K |
    |     S Y S T E M A T I C      |   DK 8230 Aabyhoej       |
    |   ------------------------   |   Denmark                |
    |   software engineering a/s   |   Tlf. +45 86 15 18 66   |
    |                              |   Fax. +45 86 15 19 66   |
    +------------------------------+--------------------------+

 
 
 

PANIC during 2.1 x86 installation

Post by Gregory Sudder » Fri, 15 Oct 1993 10:25:27



Quote:

>I am installing Solaris 2.1 x86 on a 80486 machine with an Adaptec
>AHA-1542B SCSI adapter and a Seagate ST3600 525 MB harddisk. I use a
>Toshiba CD-ROM drive for the installation.

...

>PANIC: aha_docmd: adapter won't go IDLE.
>Press any key to reboot

        I had the same problem exactly at a customer's site, with
        a 486 and a Seagate 3610N Drive (535, Low Profile).  The
        Solaris support guys thought it was the CD ROM (a Texel) then
        we changed to a Sun-CD.  Next they thought it was a motherboard
        problem, so we tried it on a name-brand motherboard.  

        Then we tried it on another drive.  It worked fine.

        My guess is that the geometry of the drive (1800 clys, for a 525!)
        is a little weird, and is causing either the adaptec to guess
        wrong on other parameters, or it is causing a driver problem.
        The 1542B had problems with drives > 1024 cylinders...but a ROM
        upgrade fixes that.



 
 
 

1. Panic during 2.1.5R install

I've hit a tough one this time, folks.  I run FreeBSD on several large
servers at work, but my home system has me baffled.  Here it is:

386-DX25 clone (with i387), 8meg RAM, AMI 1990 BIOS with all BIOS defaults.
Adaptec 1542CF, address 330, irq 11, drq 5.
IBM 400 meg ID#0, IBM 160 meg ID#1, Toshiba CDROM ID#2.
Standard VGA, mse0 mouse, sio0, 1, and 2 (on IRQ 9).
SMC NE2000 clone card at 280, irq 10, d800.

This system has run 2.1.0 for over 6 months without ANY problems.
I just brought it home from work, checked it out, and then started 2.1.5R.

I setup the first drive with 20meg /, 16meg swap, and the rest /usr.
I setup the second drive with 64meg swap, and the rest /var.
The same configuration as before under 2.1.0.

The kernel panics after the "aha0 waiting for SCSI devices to settle" msg:

Fatal trap 12: page fault while in kernel mode
fault virtual address = 0x6
fault code            = supervisor read, page not present
instruction pointer   = 0x8: 0xf051cad8
code segment          = base 0x0, limit 0xfffff, type 0x16
                      = DPL 0, pres 1, def 32 1, gran 1
processor eflags      = interrupt enabled, resume, IOPL = 0
current process       = 0 ()
interrupt mask        = net tty bio
panic: page fault

I have tried this with and without booteasy, and with and without a 10meg
DOS partition to hold DOS and the ethernet card diagnostics programs.

I have low-level formatted both drives with the Adaptec CTRL-A menu, and
all the diags run clean.

This panic first showed up as a different message AFTER the sysinstall
was underway doing:
   newfs -b 8192 -f 1024 /mnt/dev/rsd0s1e, and then I got:
   panic: page fault
   syncing disks...

Now I can't even get to the point of the sysinstall menu.

Any ideas?
Thanks, Tyler Barnett

2. Proliant ML530, Megaraid 493 (Elite 1600), 2.4.7, timeout & abort

3. Solaris 2.1 x86 'controller wouldn't go idle' panics

4. Advocacy - (WAS) Test hub share your roms ala Napster

5. solaris 2.1 x86 installation question ...

6. Polling remote host for mail -- suggestions?

7. XFree86 2.1 for solaris x86 2.1

8. SSA how can I tell, dumb question?

9. RH 8.0 hangs during installation of packages and during installation.

10. FreeBSD 2.1 Documentation and Installation of "Everything" to 2.1 Gig drive.

11. Solaris x86 panics during install

12. Help: Kernel panic during the installation of floppies

13. Kernel Panic during installation