route forgot to specify route netmask

route forgot to specify route netmask

Post by Christian J?nsson FOA » Sat, 14 Dec 1996 04:00:00



I just compiled linux-2.1.15 which seems fine to me.

There is one annoying thing, though.

``route forgot to specify route netmask''

This error message pops up twice when I boot (and is in dmesg)
but I don't have the faintest idea of why I get them.

Anyone?

--

 
 
 

route forgot to specify route netmask

Post by Michael Nels » Fri, 20 Dec 1996 04:00:00



|>
|> I just compiled linux-2.1.15 which seems fine to me.
|>
|> There is one annoying thing, though.
|>
|> ``route forgot to specify route netmask''
|>
|> This error message pops up twice when I boot (and is in dmesg)
|> but I don't have the faintest idea of why I get them.

I get them too under 2.1.16... two of them, each time pppd starts up.
Never seen them prior to this version, but then I didn't try 2.1.15.  The
messages look like this:

lo UP fl=0000004b pa=0100007F/000000FF brd=FFFFFF7F dst=00000000
registered device ppp0
ppp0 UP fl=00000051 pa=0A46AE8C/FFFFFFFF brd=00000000 dst=6446AE8C
pppd forgot to specify route netmask.
pppd forgot to specify route netmask.
ppp0 UP fl=00000051 pa=0A46AE8C/FFFFFFFF brd=00000000 dst=6446AE8C
pppd forgot to specify route netmask.
pppd forgot to specify route netmask.
ppp0 UP fl=00000051 pa=0A46AE8C/FFFFFFFF brd=00000000 dst=6446AE8C
pppd forgot to specify route netmask.                

Also, although I do have "netmask 255.255.255.0" in my ppp options file, I
did an "ifconfig ppp0" after the link came up and it showed the netmask was
set at 255.255.255.255!  I ifconfig'd it to 255.255.255.0 and it seems ok,
although it was also OK prior to making the change.

I suspect it doesn't much matter, since ppp is a point-to-point connection,
and since the netmask is usually used to calculate the broadcast address.

Broadcast is meaningless under a p-to-p connection, so maybe it doesn't
matter.

The messages seem to be coming from linux//net/ipv4/fib.c, but like you, I
don't have the foggiest idea why they just started occuring.  I haven't
changed anything in my ppp config for about a year.

Michael

--