Newbie needs network help please

Newbie needs network help please

Post by MrH » Mon, 05 Aug 2002 07:39:51



Hi I have a Mandrake 8.2 box with a 3com 3c900B-TPO [EtherLink XL TPO]
network card going to a Linksys 4 port Router(BEFSR41) No matter what I try
I cant ping anything from it ( I can ping 127.0.0.1 but not the other
computer running windows 192.168.1.2 or the linksys 198.162.1.1). Cant get
online, nothing. The netork card works fine
in windows and I did have it working ok with mandrake 7.2. I have tried over
and over to set up networking in the control panel, it just keeps saying not
connected. The cat5 cable is working fine, Linksys router has 2 green lights
for the port its connected too. I am at my wits end, having spent days on
this and read everything I could find. Any help would be greatly
appreciated.
Thanks in Advance
MrH

output of route:
Kernel IP routing table
Destination  Gateway     Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.1.0  *           255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
127.0.0.0    *           255.0.0.0       U     0      0        0 lo
output of ifconfig
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr:FF:FF:FF:FF:FF:FF  <---I suspect this should
be the mac address ?
               inet addr:192.168.2.3 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
               UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
               RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
               TX packets:0 errors:146 dropped:0 overruns:0 carrier:0
               collisions:0 txqueelen:100
               RX bytes:0 ( 0.0 b ) TX bytes:0 ( 0.0 b )
               Interrupt:10  Base address:0x9800
lo            Link enacp: local Loopback
               inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
               UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
               RX packets:118 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
               TX packets:118 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
               Collisions:0 txqueuelen:0
               RX bytes:8378 ( 8.1 Kb ) TX bytes 8378 ( 8.1 kb )

 
 
 

Newbie needs network help please

Post by Peter » Mon, 05 Aug 2002 08:54:37


Quote:>( I can ping 127.0.0.1 but not the other
>computer running windows 192.168.1.2 or the linksys 198.162.1.1).

I assume the router is really 192.168.1.1

Quote:>output of route:
>Kernel IP routing table
>Destination  Gateway     Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
>192.168.1.0  *           255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
>127.0.0.0    *           255.0.0.0       U     0      0        0 lo
>output of ifconfig
>eth0 Link encap:Ethernet HWaddr:FF:FF:FF:FF:FF:FF  <---I suspect this should
>be the mac address ?
>               inet addr:192.168.2.3 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
>               UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
>               RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
>               TX packets:0 errors:146 dropped:0 overruns:0 carrier:0
>               collisions:0 txqueelen:100
>               RX bytes:0 ( 0.0 b ) TX bytes:0 ( 0.0 b )
>               Interrupt:10  Base address:0x9800

Your network card has an address of 192.168.2.3.  It is on a different
subnet that your router and the other windows computer.  So change it
to 192.168.1.3 and you should be ok.

Peter M.

 
 
 

Newbie needs network help please

Post by Andrew Carso » Mon, 05 Aug 2002 09:21:36


Quote:> 192.168.1.0  *           255.255.255.0   U     0      0        0 eth0

    ^^^^^^^^^
<snip>
Quote:>                inet addr:192.168.2.3 Bcast:192.168.1.255

Mask:255.255.255.0
<snip>                      ^^^^^^^^^^

Change the subnet your Mandrake  box is on... it should be on 192.168.1.3

HTH

 
 
 

Newbie needs network help please

Post by MrH » Mon, 05 Aug 2002 12:17:13


oops, did I mention I didnt sleep yet? typo's big time
inet addr is 192.168.1.3 and the router is 192.168.1.1
Sorry about that :(
MrH
Still no go. A straight line to the cable modem dont work either ( unpluging
cable modem, shutting down computer and starting both back up, modem first,
runningcontrol thingy/network wizard ) I might have a dead card, I dont
know, totaly frustrated right now :(

Quote:> > 192.168.1.0  *           255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
>     ^^^^^^^^^
> <snip>
> >                inet addr:192.168.2.3 Bcast:192.168.1.255
> Mask:255.255.255.0
> <snip>                      ^^^^^^^^^^

> Change the subnet your Mandrake  box is on... it should be on 192.168.1.3

> HTH

 
 
 

Newbie needs network help please

Post by Peter » Mon, 05 Aug 2002 12:37:50


Quote:>Still no go.

Connect the Linux box to the Windows box with a crossover cable and
make sure you can ping from one to the other.