can't mount HP cd-writer 9100

can't mount HP cd-writer 9100

Post by Lawrence Troxle » Thu, 01 Feb 2001 13:28:38



Anyone care to take a crack at this?

Kernel 2.2.16 with low-latency patches (but I had the same problem
without the patches). Here's the problem:


mount: the kernel does not recognize /dev/cdrom as a block device
       (maybe `insmod driver'?)
<<<

And here is some context :


/dev/hda6               /                       ext2    defaults        1
1
/dev/hda1               /boot                   ext2    defaults        1
2
/dev/hda5               swap                    swap    defaults        0
0
/dev/fd0                /mnt/floppy             ext2    noauto          0
0
/dev/cdrom              /mnt/cdrom              iso9660 noauto,ro       0
0
none                    /proc                   proc    defaults        0
0
none                    /dev/pts                devpts  mode=0622       0
0


options ide-cd ignore=hdc
alias scd0 sr_mod
pre-install sg modprobe ide-scsi
pre-install sr_mod modprobe ide-scsi
pre-install ide-scsi modprobe ide-cd


boot=/dev/hda
map=/boot/map
install=/boot/boot.b
prompt
timeout=50
image=/boot/vmlinuz
        label=linux
        root=/dev/hda6
        append="hdc=ide-scsi"
        read-only


Character devices:
  1 mem
  2 pty
  3 ttyp
  4 ttyS
  5 cua
  7 vcs
 10 misc
 14 sound
128 ptm
136 pts

Block devices:
  1 ramdisk
  2 fd
  3 ide0


lrwxrwxrwx   1 root     root            9 Jan 27 10:13 /dev/cdrom ->
/dev/scd0


brw-rw----   1 root     disk      11,   0 May  5  1998 /dev/scd0



egcs-2.91.66 1999
0314/Linux (egcs-1.1.2 release)) #11 Tue Jan 30 20:58:34 EST 2001
Detected 748579 kHz processor.
ide_setup: hdc=ide-scsi
Console: colour VGA+ 80x25
Calibrating delay loop... 1494.22 BogoMIPS
Memory: 128008k/131072k available (960k kernel code, 416k reserved, 1628k
data,
60k init)
Dentry hash table entries: 16384 (order 5, 128k)
Buffer cache hash table entries: 131072 (order 7, 512k)
Page cache hash table entries: 32768 (order 5, 128k)
CPU: L1 I Cache: 64K  L1 D Cache: 64K
CPU: L2 Cache: 512K
CPU: AMD AMD Athlon(tm) Processor stepping 01
Checking 386/387 coupling... OK, FPU using exception 16 error reporting.
Checking 'hlt' instruction... OK.
POSIX conformance testing by UNIFIX
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb380
PCI: Using configuration type 1
PCI: Probing PCI hardware
Linux NET4.0 for Linux 2.2
Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
NET4: Unix domain sockets 1.0 for Linux NET4.0.
NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
IP Protocols: ICMP, UDP, TCP
TCP: Hash tables configured (ehash 131072 bhash 65536)
Starting kswapd v 1.5
Detected PS/2 Mouse Port.
Serial driver version 4.27 with MANY_PORTS SHARE_IRQ enabled
ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
pty: 256 Unix98 ptys configured
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.13)
Real Time Clock Driver v1.09
RAM disk driver initialized:  16 RAM disks of 4096K size
VP_IDE: IDE controller on PCI bus 00 dev 39
VP_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later
    ide0: BM-DMA at 0xd000-0xd007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
    ide1: BM-DMA at 0xd008-0xd00f, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio
hda: ST315320A, ATA DISK drive
ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
hda: ST315320A, 14594MB w/2048kB Cache, CHS=1860/255/63
Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
FDC 0 is a post-1991 82077
scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
scsi : 1 host.
scsi : detected total.
PPP: version 2.3.7 (demand dialling)
TCP compression code copyright 1989 Regents of the University of
California
PPP line discipline registered.
Partition check:  

(etc ..)

(Thanks in advance to anyone who can help!)

Larry

--

 
 
 

can't mount HP cd-writer 9100

Post by JJ » Thu, 01 Feb 2001 18:30:44


try using your lilo.conf settings plus

  alias scsi_hostadapters ide-scsi

and nothing else in your /etc/modules.conf file

this is all I needed to edit in order to mount my HP 9100; use
  lsmod
to verify that the ide-scsi driver was loaded; if it is, then try
  cdrecord -scanbus
to see the name/id of the SCSI device (/etc/cdrecord.conf should contain 0,0,0
as the device ID); if the device ID is 0 then you should be able to mount your
CD-RW drive under
  /dev/scd0

All these tests were done using the lock stock and barrel RedHat 2.2.12-20 and
2.2.16-3 kernels without any recompilations

Also, try adding 'ide0=dma ide1=dma' to your lilo.conf file, this will/should
enable DMA support in your Linux kernel (provided you compiled it in) and will
give you a nice speed boost :-)

HTH,

JJK



>Anyone care to take a crack at this?

>Kernel 2.2.16 with low-latency patches (but I had the same problem
>without the patches). Here's the problem:


>mount: the kernel does not recognize /dev/cdrom as a block device
>       (maybe `insmod driver'?)
><<<

>And here is some context :


>/dev/hda6               /                       ext2    defaults        1
>1
>/dev/hda1               /boot                   ext2    defaults        1
>2
>/dev/hda5               swap                    swap    defaults        0
>0
>/dev/fd0                /mnt/floppy             ext2    noauto          0
>0
>/dev/cdrom              /mnt/cdrom              iso9660 noauto,ro       0
>0
>none                    /proc                   proc    defaults        0
>0
>none                    /dev/pts                devpts  mode=0622       0
>0


>options ide-cd ignore=hdc
>alias scd0 sr_mod
>pre-install sg modprobe ide-scsi
>pre-install sr_mod modprobe ide-scsi
>pre-install ide-scsi modprobe ide-cd


>boot=/dev/hda
>map=/boot/map
>install=/boot/boot.b
>prompt
>timeout=50
>image=/boot/vmlinuz
>        label=linux
>        root=/dev/hda6
>        append="hdc=ide-scsi"
>        read-only


>Character devices:
>  1 mem
>  2 pty
>  3 ttyp
>  4 ttyS
>  5 cua
>  7 vcs
> 10 misc
> 14 sound
>128 ptm
>136 pts

>Block devices:
>  1 ramdisk
>  2 fd
>  3 ide0


>lrwxrwxrwx   1 root     root            9 Jan 27 10:13 /dev/cdrom ->
>/dev/scd0


>brw-rw----   1 root     disk      11,   0 May  5  1998 /dev/scd0



>egcs-2.91.66 1999
>0314/Linux (egcs-1.1.2 release)) #11 Tue Jan 30 20:58:34 EST 2001
>Detected 748579 kHz processor.
>ide_setup: hdc=ide-scsi
>Console: colour VGA+ 80x25
>Calibrating delay loop... 1494.22 BogoMIPS
>Memory: 128008k/131072k available (960k kernel code, 416k reserved, 1628k
>data,
>60k init)
>Dentry hash table entries: 16384 (order 5, 128k)
>Buffer cache hash table entries: 131072 (order 7, 512k)
>Page cache hash table entries: 32768 (order 5, 128k)
>CPU: L1 I Cache: 64K  L1 D Cache: 64K
>CPU: L2 Cache: 512K
>CPU: AMD AMD Athlon(tm) Processor stepping 01
>Checking 386/387 coupling... OK, FPU using exception 16 error reporting.
>Checking 'hlt' instruction... OK.
>POSIX conformance testing by UNIFIX
>PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfb380
>PCI: Using configuration type 1
>PCI: Probing PCI hardware
>Linux NET4.0 for Linux 2.2
>Based upon Swansea University Computer Society NET3.039
>NET4: Unix domain sockets 1.0 for Linux NET4.0.
>NET4: Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0
>IP Protocols: ICMP, UDP, TCP
>TCP: Hash tables configured (ehash 131072 bhash 65536)
>Starting kswapd v 1.5
>Detected PS/2 Mouse Port.
>Serial driver version 4.27 with MANY_PORTS SHARE_IRQ enabled
>ttyS00 at 0x03f8 (irq = 4) is a 16550A
>ttyS01 at 0x02f8 (irq = 3) is a 16550A
>pty: 256 Unix98 ptys configured
>apm: BIOS version 1.2 Flags 0x07 (Driver version 1.13)
>Real Time Clock Driver v1.09
>RAM disk driver initialized:  16 RAM disks of 4096K size
>VP_IDE: IDE controller on PCI bus 00 dev 39
>VP_IDE: not 100% native mode: will probe irqs later
>    ide0: BM-DMA at 0xd000-0xd007, BIOS settings: hda:DMA, hdb:pio
>    ide1: BM-DMA at 0xd008-0xd00f, BIOS settings: hdc:pio, hdd:pio
>hda: ST315320A, ATA DISK drive
>ide0 at 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq 14
>hda: ST315320A, 14594MB w/2048kB Cache, CHS=1860/255/63
>Floppy drive(s): fd0 is 1.44M
>FDC 0 is a post-1991 82077
>scsi0 : SCSI host adapter emulation for IDE ATAPI devices
>scsi : 1 host.
>scsi : detected total.
>PPP: version 2.3.7 (demand dialling)
>TCP compression code copyright 1989 Regents of the University of
>California
>PPP line discipline registered.
>Partition check:  

>(etc ..)

>(Thanks in advance to anyone who can help!)

>Larry

---------------------------
JJK / Jan Just Keijser
Unix/Linux Systems Engineer

flames > /dev/null 2>&1
---------------------------

 
 
 

1. can't get HP cd writer to mount

for some reason, i can't mount my second cdrom (which is a Hewlett
Packard CD-Writer Plus 9100). when i try to mount /dev/hdd (which is what
it shows up as), i get "not a valid block device". i know it's supposed
to be scd0 with the ide-scsi module loaded, but i can't even get that
loaded. when i try to insmod ide-scsi.o, i get a lot of "unresolved
symbol" errors. i tried the cdrom and cd writer HOWTOs on linuxdoc.org,
but they didn't help. if someone could help me out, i'd appreciate it a

2. Shortcut to switch between desktops in CDE

3. Reading CD-R & CD-RW with an ATAPI HP 7200e CD-Writer on RH 6.0...

4. interesting ls problem after upgrading wu-ftpd 2.6.0 > 2.6.1

5. Can't Read cdrecord Written Data to HP CD-Writer Plus 9110i . . .

6. XConfig Info For HPUvga 1Meg (S3 Chipset)

7. Linux won't detect my HP CD-Writer+ 7100

8. Kerberos v5 port to linux?

9. CD-Writer CD-Writer

10. HP CD-writer not detected newbie can't set up

11. HP 7200i CD-Writer won't work on one system, will in another!

12. CD-R/CD-RW (HP CD-Writer+ 7570i)

13. can't mount exernal panasonic cd-writer